Jean-Claude Larchet
Articole
Învingem moartea la învierea de obște, dar și zi de zi
Domnule profesor, în afara creștinismului, nici o altă religie nu vorbește despre înviere. Ce a reprezentat Învierea lui Hristos pentru lumea antică păgână și cum au pus în lumină acest eveniment Sfinții Părinți în operele lor?
Jean-Claude Larchet: Cum se raportează Biserica Ortodoxă la celelalte confesiuni creştine
Jean-Claude Larchet: Cum se raportează Biserica Ortodoxă la celelalte confesiuni creştine
Jean-Claude Larchet: Eclesiologia Sfântului Maxim Mărturisitorul
Mărturisirea credinţei ortodoxe, criteriu eclesiologic esenţial
a. Mărturisirea credinţei ortodoxe ca și criteriu eclesiologic
Sfântul Maxim insistă în mod deosebit şi în repetate rânduri asupra mărturisirii dreptei credinţe, făcând din aceasta un criteriu eclesiologic esenţial.
Actualitatea teologică a Sfântului Maxim Mărturisitorul
Textul de față reprezintă conferința lui Jean-Claude Larchet susținută în data de 15 octombrie 2010 în Aula M. Eminescu a Universității Al. I. Cuza din Iași. Traducerea textului și a conferinței a fost realizată de Paula și Marian Grosu. Cu acest prilej a fost lansată cartea domniei sale, Sfântul Maxim Mărturisitorul, mediator între Răsărit și Apus (col. Patristica, seria Studii, nr. 1), traducere de Daniela Cojocariu, ediție îngrijită de pr. Dragoș Bahrim, Ed. Doxologia, 2010.
Despre împărtăşirea deasă
Un tânăr român, aflat recent în călătorie în Franţa se declara mirat de faptul că în bisericile ortodoxe occidentale (în special în cele ruseşti) credincioşii se împărtăşesc în număr mare şi în des. El vedea în această practică o influenţă a catolicismului sau a protestantismului. Aceasta viziune asupra lucrurilor este inexactă din mai multe puncte de vedere.