Parohia Munteni-Copou se află localizată la marginea orașului Iași la capătul catierului Copou, în vecinătatea satului Breazu. A fost înființată la cererea unui grup de creștini din zona străzilor Dealul Zorilor, Aleea Mihail Sadoveanu și Viticultori, prin decizia 818/2006 a Arhiepiscopiei Iașilor, începând să funcționeze efectiv de la data de 1.01.2007. Programul liturgic se desfășoară încă de la început la Capela Sf. Constantin și Elena a Seminarului Teologic Liceal Ortodox Sf. Vasile cel Mare din Iași.
Încă de la momentul înființării, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, s-a hotărât ca noua parohie să fie pusă sub ocrotirea Sfinților Maxim Mărturisitorul și Grigorie Palama, urmând ca la momentul potrivit să se construiască și o biserică parohială ocrotită de acești doi mari sfinți teologi ai Bisericii.
Deschiderea oficială a Parohiei a fost făcută chiar de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în ziua de Duminică 21.01.2007, la sărbătorirea Sfântului Maxim Mărturisitorul, când s-a săvârșit și prima Sfântă Liturghie arhierească în Parohie. Atunci a fost instalat Pr. Prof. Dragoș Bahrim directorul Seminarului Teologic ca preot paroh al noii parohii.
În luna februarie a anului 2008, familia doamnei Floarea Năstăsescu din București a donat o suprafață de 2000 mp de teren în Parohie, pe Aleea Mihail Sadoveanu în vederea construirii unui Complex Parohial, care să cuprindă Biserica Sfinților Maxim Mărturisitorul și Grigorie Palama, casă parohială și comunitară cu toate cele necesare.
În perioada imediat următoare s-a constituit o echipă de proiect formată din Părintele Paroh Dragoș Bahrim, bizantinologul Petre Guran și doamna arhitect Ana-Maria Goilav din București care au gândit proiectul viitorului ansamblu parohial, ancorat în tradiția bizantină și românească, dar menit să răspundă și provocărilor duhovnicești ale omului de astăzi. O parte cercetarea și planurile preliminare ale proiectului au fost prezentate într-o conferință publică urmată de dezbatrere, intitulată Atelierul de biserici, în data de 4.01.2010, desfășurată în atrium-ul Seminarului Teologic din Iași, unde au participat preoți, arhitecți, urbaniști, istorici și nu în ultimul rând, enoriașii parohiei, beneficiarii, în cele din urmă, ai acestor gânduri.
În 17.10.2010 s-a desfășurat cel mai important eveniment din scurta istorie a Parohiei din Copou, punerea pietrei de temelie a viitoarei Biserici de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan și mulți alți arhierei, preoți și diaconi, în prezența sfintelor moaște al Sf. Maxim Mărturisitorul aduse în pelerinaj la Iași de la Mănăstirea Sf. Pavel din Sf. Munte Athos.
În prezent au început lucrările de construcție la noul Complex parohial, atât de așteptat de enoriași și mai ales de comunitatea vie, liturgică care participă permaent la Sfânta Liturghie și la celelalte activități parohiale.