patristică

Despre Sfântul Spiridon, episcopul ciprioților

12 Decembrie 2015 / Patristica

Unul din istoricii ecleziastici ai Antichității târzii, Socrate Scolasticul (380-450) are în lucrarea sa, Historia Ecclesiastica o importantă notiță despre Sfântul Spiridon, episcopul Trimitundei. O prezentăm aici ca extras din volumul ce va cuprinde dosarul hagiografic bizantin al Sfântului Spiridon, aflat în pregătire la Editura Doxologia (Colecția Viața în Hristos, seria Hagiographica 3).

Opera Sfântului Neofit Zăvorâtul din Cipru în limba română

16 August 2015 / Teologie / Pr. Dragoș Bahrim
Sfântul Neofit îndrumat de îngeri

[Sfântul Neofit Zăvorâtul din Cipru, Scrieri I. Zece cuvinte despre poruncile lui Hristos. Cincizeci de capete (Colecția Viața în Hristos, serie de autor Sfântul Neofit Zăvorâtul din Cipru, 1), traducere din greaca veche Laura Enache, studii introductive de I.E. Stefanis și P. Sotiriadis, traduse de Doru Octavian Vasile,  ediție îngrijită de Pr. Dragoș Bahrim, Editura Doxologia, Iași, 2015, XX + 430 p., ISBN: 978-606-666-420-2.]

Cununa moaștelor Sfântului Simeon din Muntele Minunat

23 Mai 2015 / Patristica / Pr. Dragoș Bahrim
Capul Sfântului Simeon din Muntele Minunat cu cununa dăruită de Ștefan cel Mare

     La Sfânta Mănăstirea Neamț se păstrează o inestimabilă comoară, capul Sfântului Simeon Stâlpnicul din Muntele Minunat. Acesta este unul dintre cei mai populari dintre sfinții care și-au asumat această formă neobișnuită de asceză. Sfintele sale moaște au fost împodobite de către Sfântul voievod Ștefan cel Mare, în anul 1463, cu o foarte frumoasă coroană, astăzi păstrată în mănăstire într-un loc deosebit de cinstitul cap, după schimbarea vechii racle.

Sf. Grigorie Palama: Omilie la duminica femeii samarinence

10 Mai 2015 / Cuvinte duhovnicești

1. În răstimpul tuturor acestor zile care au trecut, ce sunt în număr de cincizeci, prăznuim noi învierea din morţi a Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, ţinând-o noi pe aceasta mai presus de celelalte sărbători, pe temeiul însemnătăţii ei.

      Numărul acesta de zile cuprinde pomenirea din fiecare an a întoarcerii Sale în cer, iar această pomenire arată deosebirea între Domnul Care a înviat din morţi şi robii care cândva vor trăi din nou.

Duminica a IV-a din Postul Mare: Sfântul Ioan Scărarul

Acest Părinte al Bisericii a fost cu adevărat mare, de vreme ce Biserica a socotit ca una din Duminicile Postului Mare să-i fie dedicată. Cartea sa Scara raiului, este cu adevărat o scriere dumnezeiască și inspirată. Ea sintetizează întreaga spiritualitate răsăriteană, fiind o hrană pentru creștini cu nimic mai prejos de Sfânta Scriptură. Sfântul Neofit Zăvorâtul din Cipru (sec.

Sfântul Ioan al Evhaitelor (5 octombrie)

5 Octombrie 2014 / Teologie / Pr. Dragoș Bahrim
Pagină din Theotokarionul lui Ioan Mavropous, Munchen, mss. gr. 619

Astăzi 5 octombrie este pomenit Sfântul Ioan al Evhaitelor cunoscut și sub numele de Ioan Mavropous, una din figurile cele mai luminoase din secolul al XI-lea bizantin și unul din cei mai importanți imnografi din ultimele secole de existență ale Imperiului Bizantin. Opera sa însă este parțial editată. Lipsesc ediții complete ale operei sale poetice și a celei imnografice, care este cu adevărat uimitoare. La Editura Doxologia, a apărut recent volumul Sf. Ioan Mavropous, Mitropolitul Evhaitelor, Canoane de mângâiere la Domnul nostru Iisus Hristos și la Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, volum ce conține 8 canoane mângâietoare adresate Mântuitorului Hristos și 3 ale Maicii Domnului, scrise de Sfântul Ioan. Alte 8 canoane ale sale dedicate Maicii Domnului se pot găsi în Noul Theotokarion al Sfântului Nicodim Aghioritul. Canonul îngerului păzitor din Ceaslovul nostru îi aparține de asemenea. Opera sa imnografică cuprinde însă aproximativ 160 de canoane, cea mai mare parte a lor rămânând până acum needitată și nepublicată.

 

 

Pagini