Sf. Maxim Mărturisitorul despre ce semnifică Zaheu și cele petrecute cu el
Sf. Maxim Mărturisitorul, Întrebări și nedumeriri, 46
Ce înseamnă în Evanghelie Zaheu vameşul, şi cele cu privire la el?[1]
Ce înseamnă în Evanghelie Zaheu vameşul, şi cele cu privire la el?[1]
Nu aparține tuturor să filosofeze despre Dumnezeu. Nu e o calitate ce se câștigă ieftin și a celor ce se târăsc pe jos. Voi mai adăuga că nu se poate face aceasta totdeauna, nici în fața tuturor, nici în toate, ci uneori și în fața unora și într-o anumită măsură. Nu aparține tuturor, ci celor ce s-au exercitat și au fost învățați în contemplație și, înainte de aceasta, celor care au fost curățiți în suflet și în trup, sau cel puțin se curățesc într-o anumită măsură. Căci celui necurățit nu-i este asigurată atingerea de cel curat, precum nici ochiului murdar raza soarelui.
Locuitor pustiului, înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Macarie. Cu postul, cu privegherea şi prin rugăciune primind daruri cereşti, tămăduieşti pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri. (Troparul Sf. Macarie Egipteanul - 19 ianuarie)
Zis-a avva Antonie: „Oriunde vei merge, pe Dumnezeu să-L ai înaintea ochilor tăi. Și dacă faci ceva sau spui, să ai mărturie Sfintele Scripturi și fii înfrânat la limbă și la pântece. Acestea trei păzește-le și te vei mântui”.[1] (Teognost, Tezarul, XVII, 3, VHPF 5, Iași, 2015, p. 200.)