Fotografii realizate de Oana Nechifor la Sfânta Liturghie din data de 16 octombrie 2016, când au fost aduse în Parohia Sf. Maxim Mărturisitorul-Sf. Grigorie Palama moaștele Sfântului Neofit Zăvorâtul.
Fotografii realizate de Oana Nechifor la Sfânta Liturghie din data de 16 octombrie 2016, când au fost aduse în Parohia Sf. Maxim Mărturisitorul-Sf. Grigorie Palama moaștele Sfântului Neofit Zăvorâtul.
În acest an, programul liturgic prilejuit de sărbătoarea hramului a debutat duminică seară cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată la paraclisul Seminarului Teologic Ortodox din Iaşi de un sobor, sub protia părintelui arhimandrit Dosoftei Șcheul, Mare Ecleziarh la Catedrala mitropolitană din Iași. Răspunsurile la cele două strane au fost date de elevii seminarişti, conduși de către diac. prof. Mihai Ursache și pr. prof. Iulian Zaltariov.
Pubicăm tradiționala fotografie de Crăciun, realizată și anul acesta după Sfânta Liturghie încercând să păstrăm tradiția inaugurată odată cu înființarea parohiei noastre. Cuvintele psalmistului, Iată acum ce este bun și ce este frumos, decât numai a locui frații împreună (Ps. 132, 1) sunt singurele care pot descrie bucuria de a fi împreună în Liturghie.
Nașterea Domnului să fie cu multă bucurie și sănătate pentru toți enoriașii și prietenii parohiei noastre!
Parohia noastră a dobândit astăzi un mare dar, o parte din moaștele sfântului Neofit Zăvorâtul din Pafos. Cuvintele sunt palide în a exprima bucuria care a pus stăpânire pe toți cei prezenți la biserica noastră în ziua ce a trecut, încât galeria foto (realizată de Oana Nechifor) este mult mai sugestivă decât cuvintele mele.
După ce mai bine de un an s-au depus uriașe eforturi pentru ridicarea bisericii noastre parohiale, în a doua zi de Înviere, în 2 mai 2016, am săvârșit prima Sfântă Liturghie împreună cu enoriașii, mulțumind în primul rând lui Dumnezeu pentru acest mare dar. În al doilea rând am mulțumit celor care într-un fel sau altul au contribuit la aceasta: ctitori, arhitect, proiectanți, constructori, alți binefăcători și nu în ultimul rând, rugători. Lucrarea nu este încă finalizată, dar nădăjduim ca mutarea comunității în noul spațiu să se petreacă cât mai curând.
În data de 21 ianuarie 2007 a fost înfiinţată parohia noastră, având ca ocrotitori pe Sfinţii Maxim Mărturisitorul şi Sfântul Grigorie Palama. Momentul întemeietor al noii comunităţi a fost binecuvântat de prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel (pe atunci mitropolit al Moldovei şi Bucovinei).
De la înființarea în decembrie 2006 a Parohiei noastre, in fiecare an, începând cu 2007, la Sărbătoarea Nașterii Domnului, am realizat o fotografie de grup cu enoriașii care au participat în ziua respectivă la Sfânta și dumnezeiasca Liturghie. Iată-le pe cele mai reprezentative, reprezentând anii 2007-2016.
Privindu-le, simțim parcă mai puternic cât de repede trece și ce urme lasă timpul după el.
Ziua de 21 ianuarie 2007 a fost una de referință pentru Parohia Munteni - Copou. Se sărbătorea atunci primul hram și cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Daniel a slujit Sfânta și dumnezeiasca Liturghie în Capela Seminarului, consfințind astfel momentul fondator. Cu rânduiala lui Dumnezeu, în acel an, 21 ianuarie a fost o zi de Duminică.
Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular