Sf. Anastasie Sinaitul

„Și nu ne duce pe noi în ispită”

28 Martie 2020 / Cuvinte duhovnicești

        Cum putem ști dacă pedeapsa sau ispita care ni se întâmplă nouă este de la Dumnezeu sau de la diavolul?

Nu numai de la Dumnezeu sau numai de la diavolul, însă adeseori cădem în ispite și în primejdii și chiar în boli, din pricina lipsei noastre de discernământ și de grijă, cum pățesc cei care văd schimbarea anotimpului și venirea iernii și totuși își desprind corabia de țărm și se aruncă pe ei înșiși și în alte primejdii.

Valoarea pentru creștinătate a Liturghiei Bisericii Sfintei Învieri

26 Martie 2020 / Cuvinte duhovnicești

Ne-au povestit nouă, așadar, unii dintre cei vechi din Ierusalim că, înaintea lui Zaharia[1], cel între sfinți, care a fost patriarh înaintea cuviosului Modest, Sfânta Liturghie din Biserica Sfintei Învieri a lui Hristos, Dumnezeul nostru, în fiecare Duminică era mai lungă. Dar într-o zi vede în vis preacuviosul Zaharia, cel pomenit mai înainte, un loc, ca un fel de nartex, un palat nepovestit, întru care era Împăratul întru cele de taină.

Ce sunt păcatele din neştiinţă?

15 Martie 2017 / Patristica

 

Care sunt păcatele cu știință și care sunt cele cu neștiință și care dintre ele sunt mai grele?

  1. Păcatele cu știință sunt cele pentru care te mustră conștiința că ai făcut rău, iar păcatele cu neștiință sunt toate acele lucruri pe care tu socotești că le-ai făcut bine, ele fiind rele.

Sf. Anastasie Sinaitul: O minunată povestire despre tainele nevăzute din Sfântul Botez, Sfânta Liturghie și cuvioșia unui episcop

18 Ianuarie 2014 / Patristica

Povestirea următoare descrie tainele nevăzute și înfricoșătoare care se petrec în Biserică, mai ales la Botez și la Sfânta Liturghie dar și viața cu adevărat evanghelică, a unui episcop Ioan, din insula Cipru, de la jumătatea secolului al VII-lea. Povestirea poartă numărul II. 7, între Povestirile de suflet folositoare ale Sfântului Anastasie Sinaitul și face parte din volumul: Sf. Anastasie Sinaitul, Povestiri duhovnicesti (Colecția Viața în Hristos. Pagini de Filocalie, nr. 3), traducere de Laura Enache, ediție îngrijită de pr. Dragoș Bahrim, Editura Doxologia, Iași, 2016.