Sfântul Grigorie Palama

Sf. Grigorie Palama: Omilie la duminica femeii samarinence

10 Mai 2015 / Cuvinte duhovnicești

1. În răstimpul tuturor acestor zile care au trecut, ce sunt în număr de cincizeci, prăznuim noi învierea din morţi a Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, ţinând-o noi pe aceasta mai presus de celelalte sărbători, pe temeiul însemnătăţii ei.

      Numărul acesta de zile cuprinde pomenirea din fiecare an a întoarcerii Sale în cer, iar această pomenire arată deosebirea între Domnul Care a înviat din morţi şi robii care cândva vor trăi din nou.

Controversa isihastă sau cum a fost Aristotel învins de Sfinţii Părinţi

15 Martie 2014 / Patristica / Petru Lazăr

În dimineaţa zilei de 10 iunie 1341, Constantinopolul, măreaţa capitală a Imperiului Bizantin, era cuprins de o forfotă neobişnuită. Cu toţii se treziseră mai devreme, cu mult mai devreme decât de obicei. Grupuri de bărbaţi şi femei ţinând copii de mână, monahi cu chipuri sobre străbăteau străduţele înguste ale capitalei în aceeaşi direcţie: Catedrala „Sfânta Sofia“. Străinii ajunşi în oraş abia în acea dimineaţă, văzând puhoaiele care se îndreptau spre marea biserică a capitalei, se întrebau dacă cetatea este atacată de barbari, iar cetăţenii, după obicei, merg să se roage împreună, pentru izbăvire. Dar nu, de data asta era cu totul altceva…

Decalogul tâlcuit de Sfântul Grigorie Palama

14 Februarie 2014 / Teologie

          Hristos a adus o perspectivă nouă și unică asupra vieții și credinței. În nenumărate locuri în Evanghelie, El ne predă noul mod de gândire și de înțelegere a Vechii legi, descoperindu-Se pe Sine ca adevărata măsură a tuturor lucrurilor. Sfântul Grigorie Palama a tâlcuit Decalogul, oferind o interpretare hristologică a Legii, în încercarea sa de a-și feri păstoriții de riscul unei interpretări iudaice sau strict moralizatoare a acestuia. Iată interpretarea sa în care se simte din plin viziunea sa teologică.

Sfântul Grigorie Palama - Hramul Parohiei

Mar11-1218:00
Capela Seminarului Teologic Ortodox "Sf. Vasile cel Mare"

Prăznuirea hramului parohiei noastre, "Sfântul Grigorie Palama" 

Sâmbătă 11 martie 2017, ora 18:00: vecernia, litia și utrenia 
Duminică 12 martie 2017, ora 8.30: ceasurile, canoanele, paraclisul Sfântului Grigorie Palama, urmate de Sfânta Liturghie

 

 

Gânduri teologice legate de Proiectul Bisericii Sfinților Maxim Mărturisitorul și Grigorie Palama din Iași

12 Decembrie 2013 / Noua biserică / Pr. Dragoș Bahrim
Simulare interior macheta Biserica

Primul element de care s-a ținut cont a fost cel teologic. Întregul edificiu fiind pus sub ocrotirea Sfinților Maxim Mărturisitorul și Grigorie Palama, acest proiect trebuia să reflecte viziunea despre Biserică și despre sinaxa euharistică pe care o are Sfântul Maxim, evidențiată în special în lucrarea sa celebră, Mystagogia. Acest scurt tratat despre Biserică, tâlcuitor al riturilor și tainelor ce se petrec în ea, a trasat linii care se păstrează în mare și mai târziu în teologia isihastă, al cărei reprezentant de frunte a fost Sfântul Grigorie Palama.

Punerea pietrei de temelie a noii biserici

20 Octombrie 2010 / Noua biserică

În 17 octombrie 2010 s-a desfășurat cel mai important eveniment din scurta istorie a Parohiei din Copou: așezarea și binecuvântarea pietrei de temelie a viitoarei Biserici de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan și mulți alți arhierei, preoți și diaconi, în prezența sfintelor moaște ale Sfântului Maxim Mărturisitorul, aduse în pelerinaj la Iași de la Mănăstirea Sf. Pavel din Sf. Munte Athos.