Nu judecaţi și nu veți fi judecați!
Sf. Anastasie Sinaitul, Întrebări și răspunsuri, Appendix 18
Întrebare: Cum putem să nu judecăm pe cel ce păcătuiește în mod vădit?
Întrebare: Cum putem să nu judecăm pe cel ce păcătuiește în mod vădit?
Oare toate relele pe care le-au făcut arabii țărilor și popoarelor creștinilor le-au făcut nouă deplin la porunca și cu îngăduința lui Dumnezeu?
Sfinții îngeri, după cuvântul mucenicului, nu pot să dezlege cele legate de preoți. Și ce spun? Văd astăzi bărbați mireni cufundați în păcate desființând cele sfinte și făcându-se pe ei înșiși stăpâni a toată preoția, ajungând la aceasta nici din porunca lui Dumnezeu, nici a împăratului, nici a sinodului sau a sfintelor canoane...
Părinții Bisericii au analizat cu mult discernământ, cele mai diverse situații cu care se se confruntă omul. Calitatea conducătorilor, relațiile creștinilor cu puterea politică erau văzute doar în relație cu providența dumnezeiască. Sfântul Anastasie Sinaitul (m. aprox. 700), un urmaș apropiat al Sfântului Ioan Scărarul, oferă un răspuns precis în problema conducătorilor bisericești sau politici nevrednici sau răi, care ajung de multe ori să-și tiranizeze confrații. Acesta se găsește într-o lucrare foarte iubită în spiritualitatea Răsăriteană, intitulată Întrebări și răspunsuri, editată critic în 2006 în colecția Corpus Christianorum.