isihasm

Sf. Teolipt al Filadelfiei: Cuvânt către cei ce se rup prin schismă de Biserica lui Hristos

29 Octombrie 2016 / Teologie

Cuvântul ce urmează a fost scris și rostit de Mitropolitul isihast Teolipt al Filadelfiei, undeva între anii 1285 și 1310 pentru păstoriții săi, pe care căuta să-i protejeze de ravagiile pe care le făcea schisma arsenită la acea vreme (1265-1310). Insistă asupra alipirii de ierarhia canonică, singura care le poate oferi toate darurile pe care Hristos le dăruiește celor ce cred în El. Separarea de aceasta conduce imediat la separarea de Hristos.

Sf. Calist I Patriarhul Constantinopolului: Despre Taina Schimbării la Față

6 August 2016 / Teologie

          În contextul apărării învățăturii palamite despre lumina dumnezeiască, Sf. Calist I, ajuns Patriarh de Constantinopol, răspunde lui Nichifor Gregoras, devenit conducătorul partidei anti-isihaste, invocând o comparație fundamentală între Schimbarea la Față și înviere. Cine nu crede, spune Sf. Calist, în calitatea necreată a luminii taborice, nu va crede de fapt nici în lumina Învierii, încât necredința latinofronilor nu este altceva decât o prelungire a ereziei saducheilor, întâlniți în Evanghelie.

Controversa isihastă sau cum a fost Aristotel învins de Sfinţii Părinţi

15 Martie 2014 / Patristica / Petru Lazăr

În dimineaţa zilei de 10 iunie 1341, Constantinopolul, măreaţa capitală a Imperiului Bizantin, era cuprins de o forfotă neobişnuită. Cu toţii se treziseră mai devreme, cu mult mai devreme decât de obicei. Grupuri de bărbaţi şi femei ţinând copii de mână, monahi cu chipuri sobre străbăteau străduţele înguste ale capitalei în aceeaşi direcţie: Catedrala „Sfânta Sofia“. Străinii ajunşi în oraş abia în acea dimineaţă, văzând puhoaiele care se îndreptau spre marea biserică a capitalei, se întrebau dacă cetatea este atacată de barbari, iar cetăţenii, după obicei, merg să se roage împreună, pentru izbăvire. Dar nu, de data asta era cu totul altceva…

Sfântul Calist Angelicoudes, Trei tratate isihaste, Doxologia, 2012

17 Februarie 2014 / Patristica / Pr. Dragoș Bahrim
Sf. Calist Angelicoudes, Trei tratate isihaste, 2012, coperta

Cartea pe care o prezint constituie al doilea volum al Colecției pe care o îngrijesc la Editura Doxologia, Viața în Hristos/Pagini de Filocalie, colecție ce a debutat în anul 2012 cu lucrarea Întrebări și nedumeriri a Sfântului Maxim Mărturisitorul. Volumul conține trei tratate isihaste ale Sfântului Calist Angelicoudes, unul dintre Părinții isihaști prolifici ai secolului al XIV-lea, cu o operă impresionantă, dar încă foarte puțin editată și cunoscută. Traducerea din limba greacă a textelor a fost făcută de Laura Enache, cunoscut traducător din greaca patristică și bizantină, iar studiul introductiv, este semnat de Înaltpreasfințitul Simeon Koutsas, Mitropolit de Nea Smyrni. Volumul conține de asemenea o bibliografie la zi și indici.