Înviere

Învierea lui Hristos - semnele naturii

În ziua de Înviere s-a putut observa din Iași un fenomen astronomic rar: o aureolă luminoasă în jurul soarelui, un adevărat curcubeu ceresc care l-a înconjurat mai multe ore. Nu aș fi semnalat aceasta, dacă nu aș fi citit chiar zilele acestea, în cartea lui Haralambie K. Skarlakidis - Sfânta Lumină. Minunea din Sâmbăta mare de la Mormântul lui Hristos, Atena, 2011, pp.

Cinstirea Sfântului Lazăr în Apus și tradițiile legate de aceasta

12 Aprilie 2014 / Patristica
Învierea lui Lazăr - Atena, sec. XII-XIII

O puternică tradiție legată de posibila prezență în Occident a Sfântului Lazăr din Betania, cel a patra zi înviat, s-a dezvoltat de-a lungul timpului. Ea este astăzi dovedită drept falsă, tradiția răsăriteană fiind mult mai puternică, dar și foarte serios susținută documentar și arheologic. Iată în cele ce urmează, o sinteză a întregii problematici alcătuită de cercetătorul cipriot Charalampos G. Chotzakoglou.

Sfântul Lazăr din Betania, cel a patra zi înviat

11 Aprilie 2014 / Patristica
Învierea lui Lazăr - Capela Seminarului Teologic din Iași

Betania a devenit însă faimoasă datorită minunii învierii lui Lazar (Ioan, 11, 1-44) prin care Domnul își prevestește propria înviere. De aceea cântările pe care le auzim în Sâmbata lui Lazăr pun mai întâi accent pe taina învierii cea de obște și în al doilea rând pe amintirea Sfântului.