Înviere
Învingem moartea la învierea de obște, dar și zi de zi
Domnule profesor, în afara creștinismului, nici o altă religie nu vorbește despre înviere. Ce a reprezentat Învierea lui Hristos pentru lumea antică păgână și cum au pus în lumină acest eveniment Sfinții Părinți în operele lor?
Învierea lui Hristos - semnele naturii
În ziua de Înviere s-a putut observa din Iași un fenomen astronomic rar: o aureolă luminoasă în jurul soarelui, un adevărat curcubeu ceresc care l-a înconjurat mai multe ore. Nu aș fi semnalat aceasta, dacă nu aș fi citit chiar zilele acestea, în cartea lui Haralambie K. Skarlakidis - Sfânta Lumină. Minunea din Sâmbăta mare de la Mormântul lui Hristos, Atena, 2011, pp.
Învierea lui Hristos - biruința vieții asupra morții
Cu smerenie şi stăruinţă să-L rugăm pe Hristos Domnul să neajute a căuta numai calea care duce către El. În căderile şi slăbiciunile noastre, Hristos Cel înviat să nu ne lipsească de iertarea Sa şi, prin puterea Sa, să ne readucă din moarte la viaţă şi din pământul păcatului la cerul alipirii de Sine.
Cinstirea Sfântului Lazăr în Apus și tradițiile legate de aceasta
O puternică tradiție legată de posibila prezență în Occident a Sfântului Lazăr din Betania, cel a patra zi înviat, s-a dezvoltat de-a lungul timpului. Ea este astăzi dovedită drept falsă, tradiția răsăriteană fiind mult mai puternică, dar și foarte serios susținută documentar și arheologic. Iată în cele ce urmează, o sinteză a întregii problematici alcătuită de cercetătorul cipriot Charalampos G. Chotzakoglou.
Sfântul Lazăr din Betania, cel a patra zi înviat
Betania a devenit însă faimoasă datorită minunii învierii lui Lazar (Ioan, 11, 1-44) prin care Domnul își prevestește propria înviere. De aceea cântările pe care le auzim în Sâmbata lui Lazăr pun mai întâi accent pe taina învierii cea de obște și în al doilea rând pe amintirea Sfântului.